牙牙學語

Spanish Talkathon

跑馬拉松同學習任何外語一樣,都需要長時間既堅持,好容易令你中途放棄,不過唔洗驚!而家有我地DeskChaters同你係學語言呢條漫漫長路一齊跑落去~!

跑馬都會有分泥地同草地賽啦 (下?),我地 「DeskChat SpanishTalkathon 牙牙學語  - 馬拉松」 都會分2種:

 

1》細細組 (Talk Buddies)

每次出席人數: 3 - 5 人 

組成: 

我地人手啟動的AI Technology會幫大家分組,每一次都會有幾位西班牙文水平差唔多既朋友仔(Buddies)一齊討論。我地都會視乎程度,安排Facilitators 在場幫幫手。

次數:

1個月1-2次,每次1.5小時

細細組有咩做:

每次見面前一星期我地會先俾大家一個特定Topic,讓大家可以有少少準備。來到Desk-one,我地會首先有一個每人3-5分鐘既簡單自我介紹,之後可以分享一些有關特定Topic的看法或趣事。

完成之後,就會係自由討論環節,大家可以輕鬆交流一下關於特定Topic的事,同時互相提點會話中的不足。

最後, 大家更加可以係Whiteboard上總結當天所學的vocabulary及phrases,溫故知新。

 

2》大大組 (Co-Learning Groupies)

每次出席人數:  6 - 15 人 

組成: 

由我們的Spanish Language Anchor -  Lilibetm帶領大家一齊探討一個特定Topic,形式上跟細細組類似,但重點會係聽大家講多啲,從中互相幫助學習。

次數:

1-2個月1次,每次2 - 2.5 小時

Deskchat-spainsh-talkathon.jpeg
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Desk-one 溫室

閱讀 • 工作 • 自修 ————— 共享空間

where knowledge connects and collaborates

Opening hours: 11:00 - 22:30 Daily 

Phone: 2185 6660 (CWB) / 2185 6661 (MK) / 21214700 (TW)

glue logo(navy).png

glue 咕嚕館

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

the work-life element

@2019 Desk-one Limited. All rights reserved